React ve React Native Nedir?
Facebook yıllar önce iOS ve Android uygulamalarını native olarak geliştirmek yerine HTML5 ve Javascript kullanarak geliştirmişti. Ancak bu yazılım dilleriyle geliştirilen uygulamalar, zamanın mobil cihazlarının vasat kalması sonucu kullanıcılardan olumsuz geri bildirim almıştı. Mark Zuckerberg ise eleştirileri değerlendirip hatasını kabul etti ve HTML5 ve Javascript ile mobil uygulama geliştirmenin doğru olmadığına kanaat getirdi.
Bu olayın üzerinden yaklaşık üç yıl geçti ve günümüz akıllı telefonlarının işlemcileri bilgisayarlarla yarışacak düzeye geldi. Facebook Developer ekibi ise ön yüzde React ismini verdikleri bir Javascript kütüphanesini yazıp kullanmaya başladılar. React’in live data binding konularında oldukça başarılı olması en önemli özelliği arasında yer alıyor. Bütün UI’yı düzenlemek yerine sadece değişen bölümleri düzenlemesi, yüklü bir sayfa için performansı gözle görülür şekilde olumlu etkiliyor. React kütüphanesi günümüzde Facebook’ta bildirimler sekmesi ve yorumlar kısmı gibi birçok bölümde kullanılıyor.
React Native nedir?
Kısa zaman önce Facebook geliştirici ekibi tarafından açık kaynak kodlu şekilde geliştirilmiş olan React Native, Javascript ile native uygulama geliştirmeye yarayan bir tür kütüphane. Dezavantajları olmakla beraber internet siteleri geliştirmek için React, mobil uygulamalar geliştirmek için React Native kullanabileceksiniz. Hem de bir kere öğrendikten sonra bunları yapabileceksiniz. Daha da iyisi geliştirmiş olduğunuz uygulamaları tamamen native olarak geliştirmiş oluyorsunuz.
iOS cihazlara uygulama geliştirirken öğrenmeniz gereken Swift ya da Objective-C, Android cihazlara uygulama geliştirirken öğrenmeniz gereken Java dili size vakit kaybettirecektir. Bunun yerinde sadece Javascript ve React öğrenerek her iki işletim sistemi içinde mobil uygulamalar geliştirebileceksiniz.
► İlginizi çekebilir; React Eğitimi
Neden bu kütüphaneyi öğrenmeliyim?
React Native, hibrit uygulama kütüphaneleri arasında gösterilse de, özellikleri sayesinde tam anlamıyla native uygulamalar geliştirdiğini söyleyebiliriz. Geliştirdiğiniz uygulamayı herhangi bir uygulama mağazasına yükledikten sonra güncelleme yapacaksınız bu durum sizi uğraştırabilir. Play Store’da birkaç saat, App Store için bir inceleme sürecine gireceksiniz. Ancak React Native ile geliştirdiğiniz uygulamayı uzaktan güncelleyebiliyorsunuz.
Yazılımcıların en büyük sorunu kuşkusuz zaman. Belirli bir projenin yetişmesi için fazla mesai yapmak zorunda kalabiliyorlar. Diğer native geliştirme dillerine baktığımızda compile time geliştiriciye oldukça zaman kaybı yaşatıyor. React Native ise Javascript’in yapısı gereği ilk anda compile time’a ihtiyaç duymaz. Bu durum da yazılan kodların otomatik test edilmesini sağlar. Aynı web uygulaması geliştirir gibi yaptığınız her değişikliğin bundle edilmesini sağlayabilirsiniz.
Bize Ulaşın
Alanında uzman sektör deneyimli eğitmenlerle
kurumlara ve şirketlere özel sunduğumuz
eğitimlerimiz hakkında detaylı bilgi alın.